Kundesenter Mine sider Selg Kategorier
QXL.noArkiv

Hvorfor er det så varmt i januar?

Annonce

I Norge har vi opplevd en uforventet og på mange måter utradisjonelle hetebølge her i årets første måned. Januar har gjennomsnittlig vært mye varmere enn vanlig, og det vekker bekymring både hos alminnelige borgere og hos klimaforskere og eksperter. Men hvorfor er det så varmt i januar?

Et fenomen med flere årsaker

Den uvanlige varmener blitt aller tydeligst på Vestlandet der temperaturen i begynnelsen av januar snek seg helt opp til 19 grader. Dette er en helt usedvanlig temperatur for vintermånedene i Norge, og det kan sammenlignes med en forholdsvis varm sommerdag. Man kan godt forestille seg at sider som casino-bonus kan merke en nedgang i besøkende på så varme vinterdager, hvor folk ellers ville kunne sitte inne og kose seg med innendørsaktiviteter.

Det kan være flere årsaker til det usedvanlige værfenomenet, men mange er selvfølgelig bekymret for klimaforandringer. Værrekorden i januar slår også temperaturmålinger fra desember i hele Skandinavia. Vi opplever en varmere vinter i gjennomsnitt i år, men hva er egentlig årsaken?

Takket være fønvinden

Man peker på Sunndalsøras spesifikke lokasjon som en av årsakene til den eksepsjonelt varme januardagen, takket være fønvinden. Man opplever derfor forholdsvis ofte varmere temperaturer enkelte steder i landet, som ikke avspeiler resten av verken Norge eller Skandinavia. Sunndalsøra er vant til varmerekorder, og holder også rekorden for både desember og februar.

Skaper klimaangst

Varmerekorden gjør at flere blir bekymret for om klimaforandringene for alvor har spredd seg til Norge, og om de vil får varig og mer ekstrem effekt. Man blir også påminnet på at varmeendringer og rekorder på unormale tidspunkter ikke nødvendigvis tyder på eller peker mot en fremtid med et mer behagelig klima, men om at klimaforandringene også har spredd seg til Norge. Hvis varmen fortsetter, kan man finne en vifte som kan brukes hele året i en ny klimahverdag.

Allikevel bekrefter forskere at det ikke er helt unormalt med høyere temperaturer på Nordvestlandet også om vinteren, så selv om det kan oppleves som en ubehagelig påminnelse om at klimasystemet er i forandring, er det ikke så unormalt som man kanskje tror. Det at vi har mer fokus på unormale temperaturer i forbindelse med eventuelle klimaendringer, gjør at man lettere kan lese usedvanlige, men forholdsvis normale utsving, inn i en forståelse om klimaendringer som ikke nødvendigvis er reell.

Spår varmerekorder

Før i tiden hadde vi kulderekorder her i nord, men i årene som kommer kan vi kanskje ser mer til kulderekorder. Det er ikke til å stikke under stol at global oppvarming er en medvirkende faktor for midlere og mer snøfattige vintre. De siste ti årene har allerede vært preget av forholdsvis milde vintre, men ifølge forskere skal det bli enda mildere i årene som kommer. Vi skal med andre ord venne oss til de snøfattige vintrene med varmerekorder fremover, men det er en skremmende tendens, som preger klimaet på global basis.

Det blir også spennende å se hvordan disse milde vintrene vil prege vår nasjonalidentitet. Norge er tradisjonelt sett et land som er kjent for vinterleker, vinter- og nordlyssafari i et særegent kaldt nordisk klima og vinteraktiviteter som ski. Hvis dette klimaet forsvinner og utvannes med mildere vintre, hvordan vil det prege vår nasjonalidentitet på lenger sikt? Det er et interessant tankeeksperiment, som følger i kjølvannet av de nye varmerekordene og de stadig mildere vintre. Vi har jo i tillegg også opplevd ekstremt varme sommertemperaturer mange steder i Skandinavia de siste to årene, som ikke akkurat minsker klimaangsten som er ved å spre seg blant befolkningen.

Vi skal nok på alle måter venne oss til en ny klimavirkelighet, selv om det kan føles deilig her og nå med et varmere klima.