Kundesenter Mine sider Selg Kategorier
QXL.noArkiv

Annonce:

Hva er egentlig et mikrolån?

Boliglån, billån, refinansieringslån, forbrukslån, rammelån, kredittkort, smålån og mikrolån. Lånemarkedet kan virke en smule forvirrende. Ved siden av boliglån er forbrukslån det lånet flest nordmenn søker om. Et forbrukslån kommer i størrelsesorden fra 1 000 til 500 000 kr, og et mikrolån ligger i den nedre delen av skalaen beløpsmessig sett.

Eksempel på lån via Matchbanker: Lendo.no - Eff. rente 11,9%, kr 150.000, o/5 år. Kostnad kr 46.600, totalt kr 196.600.

Hva er egentlig et mikrolån?

Mikrolån – Et Lån uten sikkerhet

Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet. Det vil si at banken eller långiveren ikke krever sikkerhet for lånet. De tar altså ikke pant i verken bolig eller bil. Det er mange som tilbyr denne typen lån, og de spesialiserer seg på litt forskjellige ting. Noen tilbyr forbrukslån opptil 500 000 kr, mens andre har spesialisert seg på den nedre delen av skalaen. Disse låner ut beløp fra 1 000 til 20 000 eller 50 000 kr, og markedsfører gjerne lånene sine som smålån eller mikrolån.

Mikrolån vil derfor si at du låner et lite beløp uten å måtte stille pant.

Dette kan du bruke et mikrolån til

Noen ganger havner vi i en situasjon der vi rett og slett ikke har nok penger på kontoen. Dette kan, for eksempel, være fordi det dukker opp et uventet besøk hos tannlegen, bilen må ha nye dekk eller kjøleskapet bestemmer seg for å ryke.

De fleste som tar opp et mikrolån gjør det nettopp for å dekke noen uventede utgifter. Det er dog også mulig å bruke mikrolån til å refinansiere flere andre smålån, pusse opp et rom eller noe annet. Det er det som er det fine med alle typer forbrukslån, også mikrolån. Du kan nemlig bruke det til akkurat det du selv ønsker.

Kredittsjekk – Ingen vei utenom

Uansett hvor lavt beløp du skal søke om å låne, vil søknaden din gjennomgå en kredittvurdering. Dette gjøres automatisk, og er blant annet til for å sjekke din betalingsevne. Dersom kredittvurderingen avslører at du har aktive inkassosaker eller betalingsanmerkninger vil du få avslag på søknaden din.

Du vil også få avslag dersom banken eller långiveren mener du har for mye gjeld fra før av til å kunne betjene et lån til, selv om det er et mikrolån. Norske myndigheter har nemlig bestemt at du ikke kan låne mer enn totalt 5 ganger din egen inntekt. Dersom du har usikret gjeld fra før av, vil denne stå listet opp i gjeldsregisteret. Långivere er pålagt å sjekke dette registeret også, for å kunne se søkerens totale gjeld.

Til slutt vil kredittsjekken også være avgjørende for hvilken rente du får tilbud om.

Sammenlign renten ved å sjekke flere långivere

Selv om pengebeløpet du søker om å låne ikke er så høyt, vil det lønne seg å sjekke renten du kan få hos flere långivere. Selv mikrolån skal betales tilbake, og jo lavere den effektive renten er, desto billigere er lånet ditt. De fleste av oss ønsker ikke å betale mer enn nødvendig for en vare, og slik bør vi også tenke når vi låner penger – uansett beløpets størrelse.

Du kan gjøre dette selv ved å gå inn på nettsidene til alle bankene og långiverne du kommer på, for deretter å sende inn en søknad. Den enkle måten å gjøre dette på er derimot å benytte seg av en sammenligningstjeneste. Da er nemlig det meste av jobben gjort for deg, og du sparer en del tid. På en slik side finner du oversikt over hvilke banker og långivere som har de beste tilbudene innenfor mikrolån, og så kan du sende inn søknaden din dit.

Se på den effektive renten

Det er den effektive renten du må se på når du skal sammenligne de ulike lånetilbudene. Det er denne som sier noe om lånets kostnad. Siden du ønsker å låne et relativt lavt beløp med kort tilbakebetalingstid, vil den effektive renten bli høy sammenlignet med renten på andre typer lån. Du bør derfor sørge for å velge tilbudet med den laveste renten, og så betale ned lånet så fort som mulig.

Søknadsprosess

Søknadsprosessen for et mikrolån er den samme som for andre typer forbrukslån. Du benytter deg av skjemaet som befinner seg på nettsiden til banken du søker hos. Her fyller du inn personlig informasjon om deg, og oppgir hvor mye du ønsker å låne samt hvor lang nedbetalingstid du kunne tenke deg.

Siden et mikrolån er på et relativt lavt beløp, vil nedbetalingstiden sjelden være mer enn ett år. I mange tilfeller snakker vi om kun noen få måneder.

På samme måte som du søker digitalt, vil du også få svar digitalt. Du signerer for tilbudet du velger med din BankID.