Kundesenter Mine sider Selg Kategorier
QXL.noArkiv

Annonce:

Begynt å tenke på russetiden? Eller kanskje dere skal på klassetur?

Begynt å tenke på russetiden? Eller kanskje dere skal på klassetur?

Hadde det ikke vært utrolig gøy å få til en klassetur til Polen, eller kanskje en fotballtur til Danmark? Eller kanskje trenger dere å tjene penger til russebil eller russebuss? I Norge har vi en helt fantastisk måte å tjene penger på til slike formål, nemlig dugnad! Vet du ikke helt hva dugnad er og hvordan det foregår? Les med videre!

Dugnad er frivillig, ulønnet arbeid, og utføres gjerne for at grupper i et lokalsamfunn kan tjene penger til et arrangement, en tur, eller andre formål. Mange lokale idrettslag har dugnad et par ganger om året for å samle inn penger til klubben; skoleklasser har dugnad for å tjene inn penger til klassetur; konfirmanter holder gjerne dugnad for å hjelpe utsatte mennesker i samfunnet og i verden; og russen holder dugnad for å tjene penger til den mest minneverdige tiden i løpet av videregående.

Dugnad har sikkert eksistert siden tidenes morgen, hvilket gir god mening siden det alltid har vært viktig for mennesker å hjelpe hverandre til fordel for fellesskapet. Ordningen finnes i flere land og kulturer, og var i sin originale form egentlig ikke mer enn samarbeid i lokalsamfunnet. Nå er det flere forskjellige måter å holde dugnad på slik at dere kan finne noe som passer til tiden og ønskene deres.

Hvilke typer dugnader finnes det egentlig?

Vi har to typer dugnad: arbeidsdugnad og salgsdugnad. Arbeidsdugnad er den typen dugnad som kan spores lengst tilbake i norsk historie. Denne typen dugnad består i dag som regel av varetellinger, vakthold på konserter, flaskeinnsamling, flyttejobber, servering, osv. Det gode ved arbeidsdugnad er at gruppa som samler inn penger er sammen om jobben hvilket kan føre til et bedre samhold i gruppa.

Salgsdugnad har økt utrolig mye i popularitet i løpet av de siste tiårene. Salgsdugnad går ut på å selge produkter med fortjeneste. Kundene er som regel naboer, venner, familie, bekjente og kollegaer. De fleste har nesten alltid lyst til å hjelpe til hvis det går til en god sak og produktene er i god kvalitet. Fremtredende produkter til salgsdugnad er toalettpapir, kaker og kjeks, kalendere, tennbriketter, sokker o.l. Mange utfører dugnad i løpet av vinterhalvåret, og der kan man f.eks. ha stor suksess med å selge tennbriketter.

I tillegg til det gode fellesskapet og et godt formål, er dugnad helt skattefritt. Så det er bare å komme i gang med innsamlingen!